nahajate se: 

Angleško ALE pivo - kaj je to?

Poznavalci delijo pivo v grobem v dve vrsti: lager (ležak) in ale. Ležak je pivo spodnjega vrenja, ki je podvrženo fermentaciji pri temperaturah malo nad ničlo, ki lahko traja od nekaj tednov do nekaj mesecev. Ležak je običajno svetlejši in prozornejši na pogled.

 
Beseda ale prihaja iz staroangleške besede ealu, ta pa iz indoevropske osnove alut, ki pomeni čarobno in zasvojujoče.  Ale je pivo zgornjega vrenja, ki je fermentirano pri višji temperaturi kot ležak (običajno med 15 in 24°C) . Pri teh temperaturah se razvijejo močni sekundarni okusi, kar doda pivu sadne priokuse. Zato so ale piva običajno bolj sladkega in polnega telesa kot ležaki. Odlikuje jih manjša vsebnost CO2. Ale pivo je zato bolj pitno, primerno tudi za bolj občutljive pivce, prav tako pa se manj peni. Na videz ga od svetlega ležaka loči tudi jantarno rdeča barva. (Veliko je o primerjavi ale in lager piv napisanega na spletu, npr. tule.)

 

Posebna podvrsta ale piva je porter. V zgornjem 19. stoletju so imeli navado v istem vrču piti mešanico dveh ali celo treh vrst piva. Točenje iz treh sodov je bilo točaju zelo zamudno, zato so pivovarji izumili novo vrsto piva, ki je imela enak okus kot prejšnje mešano pivo. Takoj so ga vzljubili delavci in postreščki (porters) na londonskih tržnicah, od slednjih pa je hitro dobil tudi ime. Porter je temno rjavo, skoraj črno pivo z belim in penastim vrhom. Praženi slad omogoča močne okuse kave z malo praženega kostanja in čokolade. Drugo ime za porter je tudi angleški stout, ki ga od irskega (Guinness) loči slajši in polnejši okus.

Ale pivo je zelo značilno za Veliko Britanijo. Najbolj priznana ale piva prihajajo iz londonske pivovarne Fuller Smith & Turner (Fuller's). Piva pivovarne Fuller's so osvojila nešteto nagrad na mnogih tekmovanjih ocenjevanja kakovosti piva (na lestvici World's 50 best beers za leto 2007 so kar 4 njihova piva). ESB (Extra Special Bitter) je pivo, ki je pobralo največ posamičnih nagrad sploh, med drugim tudi dvakrat titulo World Champion Bitter in sedemkrat Best Strong Ale. London Porter je znamka, ki je na priznani spletni strani www.ratebeer.com stalno med prvimi 5 porter pivi na svetu. London Pride je ponos pivovarne in najbolje prodajano premium ale pivo na Otoku.

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno uživanje alkohola škoduje zdravju!