nahajate se: 

1845

1845: pivo, ki še zori v vaši steklenici!

V počastitev svoje 150. obletnice je pivovarna Fuller's samo za to priložnost zvarila posebno pivo: 1845. Začetek proizvodnje ne bi mogel biti na višji ravni. Pri njej je namreč prisostvoval sam princ Charles v okviru kraljevskega obiska pivovarne!

 

Od samega nastanka naprej je 1845 posebno pivo. Je namreč t.i. bottle conditioned beer, kar pomeni, da v njem ni umetno dodanega ogljikovega dioksida, ampak le-tega ustvarjajo kvasovke, ki se nahajajo v sami steklenici. Gre torej za dejansko živo, ves čas zoreče pivo. Pivo je zaradi svojega močno, a prefinjeno grenkega okusa osvojilo kopico nagrad na največjih ocenjevalnih tekmovanjih po vsem svetu, med njimi tudi naslov Champion Bottle Conditioned Beer of Britain.

 

Roger Protz, znani pisec in recenzent piva, opisuje 1845 kot "bogato pivo z aromo sadne torte, začimb in orehov iz slada in hmelja, ki se konča v suhem, sadnem pookusu".

Okus piva 1845

1845 je specialno (6.3% alkohola), v steklenici zoreče pivo, kar ga uvršča v sam vrh stekleničenih piv in najbolj približa pivu v angleškem točilnem sodu (cask). Zorenje v steklenici je zahtevna umetnost, ki zahteva znanje in izkušnje na vsakem koraku procesa varjenja. Droben preostanek kvasa fermentira v steklenici, da se razvije prepoznaven karakter in globok okus v času zorenja (kot pri vrhunskih starajočih se vinih).

 

Da bi se razvil v popolnost, zori 1845 sto dni, preden gre v prodajo. V tem času se bogate sadne značilnosti piva razvijajo, obenem pa prav izbira najboljših vrst slada ustvarijo odlično uravnotežen ale. Nič čudnega, da filozofija Fullersovih pivovarjev pravi, da je za popolnost potreben čas.

 

Zvrst: English Strong Ale. Vsebnost alkohola: 6,3%Pivo 1845 je del naše redne ponudbe. Embalirano je v 500ml steklenicah.

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno uživanje alkohola škoduje zdravju!